2024 05 08 14:06:10
Navigacija
blank.gif Pagrindinis
Straipsniai
Siuntiniai
Forumas
Nuorodos
Paieðka
Pateikti failà
blank.gif
Naujausi straipsniai
blank.gif Kaip bendrauti su þ...
Po 55 m. amerikietis...
V.Stonkus: þmoniø ...
Organizmo valymas au...
Gydytojas V.Stonkus:...
KMUK atlikta pirmoji...
Bioninës akys aklie...
Tinklainës implanta...
Intensyvioji slauga,...
Aklumà gydys kontak...
blank.gif
Forumo temos
blank.gif
Naujausios temos
Slaugytojos atlyginimas
Sveikatos apsaugos r...
Populiariausios temos
Slaugytojos atlyg... [2]
Sveikatos apsaugo... [0]
blank.gif
Nari apklausa
blank.gif
Ar man patinka mano darbas?







Kad galtumte balsuoti, turite prisijungti.
blank.gif
Santariðkiø Radijas
blank.gif



blank.gif
Ið neágaliøjø atëmë transporto lengvatà
blank.gif

Valdþia sunkiai pasiryþta taupyti Seimo nariø atlyginimø ir valdininkø armijos sàskaita, bet greitai apsisprendþia ákiðti rankà á paprasto þmogaus kiðenæ. Taip sunkià negalià turintys ir slaugos reikalingi gyventojai reagavo suþinojæ, kad ið jø atimtos transporto kompensacijos. Ði þinia jiems buvo netikëta, nes apie tokius ketinimus su jais niekas nesitarë.

Panevëþietë Rasa Remeikienë, auginanti nevaikðtanèià nepilnametæ dukterá, kuriai nustatytas slaugos poreikis, iki ðiol ið valstybës gaudavo iðmokà uþ jos slaugà ir 32 Lt transporto iðlaidø kompensacijà. Prieð porà savaièiø apsilankiusi Panevëþio socialinës paramos skyriuje moteris suþinojo: jei dukrai ir toliau priklausys slaugos iðmoka, transporto kompensacijos ji nebegaus.

R.Remeikienës dukrà per mokslo metus á mokyklà veþiodavo Socialiniø paslaugø centro autobusiukas. Neágalios mergaitës tëvai uþ tai mokëdavo apie 60 litø per mënesá. Jie atiduodavo transporto kompensacijà ir dar patys pridëdavo. „Iðgyvensim ir be tø 32 litø, nors sunkiems ligoniams tai nemaþa suma. Skaudu, kad taupoma paèiø silpniausiø, negalinèiø apsiginti sàskaita“, – „Sekundei“ tvirtino R.Remeikienë. Pasikalbëjusi su kitais neágalius vaikus auginanèiais tëvais ir neágaliais suaugusiaisiais, ji suþinojo, kad ðie nieko nebuvo girdëjæ apie atimamas transporto kompensacijas. „Ástatymà priëmë tyliai, kad nekiltø triukðmas. O kai ðaukðtai jau po pietø, rëkit kiek tik norit“, – Socialinës apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijø priimtà nutarimà, kad vienam neágaliam asmeniui gali bûti nustatytas tik vienas specialusis poreikis, vertina neágaliøjø draugijos „Viltis“ vadovë Laima Birþietienë. Panevëþio socialinës paramos skyriaus vedëjo pavaduotoja Zita Ragënienë mano, kad specialiøjø poreikiø nustatymo tvarkos teisinë bazë silpnoka.

Taèiau Socialinës paramos ir darbo ministerijos Lygiø galimybiø skyriaus specialistø tikinimu, yra teisinga, kad neágalusis gautø tik vienà iðmokà ar kompensacijà, o ne kelias, kaip iki ðiol. Galës gauti kompensacijà automobiliui Lygiø galimybiø skyriaus vyriausioji specialistë Daiva Zabarauskienë teigë, kad nauja socialiniø poreikiø tvarka taikoma nuo birþelio. Pasak jos, ir toliau numatytos kompensacijos uþ transportà, taèiau tik tiems neágaliesiems, kuriems nebus nustatytas koks nors kitas socialinis poreikis. Naujovës esmë ta, kad ligotam þmogui gali bûti nustatomas tik vienas socialinis poreikis: nuolatinës slaugos arba nuolatinës prieþiûros, arba transporto iðlaidø kompensacijos, arba lengvojo automobilio ásigijimo ir techninio pritaikymo poreikis. Taigi – ne keli iðkarto. Lygiai taip pat ir dël iðmokø – priklauso tik viena. Valdininkø supratimu, þmonës, kuriø fizinë ir psichinë bûklë neleidþia jiems bûti savarankiðkiems arba smarkiai apriboja jø galimybes ir dël to jiems nustatytas slaugos poreikis, neturi gauti transporto iðlaidø kompensacijos, nes jie vis tiek negali niekur ið namø iðvaþiuoti.

Taèiau panevëþietës R.Remeikienës dukters pavyzdys rodo, kad ne visi sunkios negalios þmonës yra ákalinti namuose. D.Zabarauskienë patikino, kad sunkià negalià turintieji nëra pasmerkti sëdëti namuose. Nors jiems nustatytas nuolatinës slaugos poreikis, jie turi teisæ gauti vienà lengvojo automobilio ásigijimo ir jo techninio pritaikymo kompensacijà. „Bet koks neágaliesiems skirtø iðmokø maþinimas jiems yra skaudus, taèiau sunkmetis priverèia perþiûrëti tas sritis, kuriose buvo ne viskas gerai sutvarkyta“, – kalbëjo vyriausioji specialistë. Kai kurie ir toliau gaus dvi iðmokas Naujoji tvarka pirmiausia palies pirmà kartà á Neágalumo ir darbingumo nustatymo tarnybà (NDNT) besikreipianèius þmones.

Taip pat tuos neágaliuosius, kuriems specialiuosius poreikius reikia nustatyti pakartotinai. O nuolat slaugomi neágalieji, kurie gauna transporto iðlaidø kompensacijas, ir toliau gaus dvi iðmokas iki to laiko, kai jiems reikës pakartotinai kreiptis á NDNT. Neágalieji guodþiami ir tuo, kad ir toliau galës naudotis vieðojo transporto lengvatomis – su nuolaida ásigyti vieðojo bilietà.

Inga Smalskienë "Sekundë"

blank.gif
blank.gif blank.gif

blank.gif
Kiekviena þmogiðkoji gyvybë turi prigimtinæ teisæ bûti saugoma ir puoselëjama nuo pradëjimo iki natûralios mirties...
blank.gif
Prisijungti
blank.gif
Vardas

Slaptaodis



Dar ne narys?
Registruotis

Pamirote slaptaod?
Praykite naujo!
blank.gif
Translator
blank.gif blank.gif
Orai
blank.gif
blank.gif
aukykla
blank.gif
Nordami rayti, turite prisijungti.

Santariskiu radijas
2009 07 19 12:50
Gal sutiktumëte ádëti mûsø aktyvuotà logotipà á savo svetainæ? www.vpc.lt/santara
dijas

2008 07 21 14:15
Smile
blank.gif
Prisijung vartotojai
blank.gif Prisijung sveiai: 2

Prisijung nariai: 0

I viso nari: 7
Naujausias narys: airaz
blank.gif
Skaitliukas
blank.gif
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojø skaitliukai
blank.gif
Ukrauta per 0.42 sekundes 349,054 unikals lankytojai 2008 MILJA Theme Nautica by Harly